5 Şubat 2025

Eskipazar Haberler – Güncel ve Tarafsız Haberler

Son Dakika Ekonomi, Spor, Teknoloji, Magazin ve Genel Haberler Eskipazar Haberler’de! Tarafsız ve Güncel Kaynağınız!

Yanık tedavisi için uyarı: Diş macunu, yağ, salça sürmeyin

Yanık ve Travma Derneği Başkanı Prof. Dr. Emrah Şenel "Yanığa yağ, diş macunu, zeytini ezip sürenler her türlü şeyi gördük. Bir şey sürmeyin, bir anlamı yok. Temiz bez örtüp hastaneye ulaştırın" dedi.

Yanık Tedavisinde Yanlış Bilinenler: Prof. Dr. Emrah Şenel’den Uyarılar

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Yanık ve Travma Derneği Başkanı Prof. Dr. Emrah Şenel, yanık tedavisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yanığın aslında büyük bir travma olduğuna dikkat çeken Şenel, yılda yaklaşık 400 bin kişinin yanık nedeniyle hastanelere başvurduğunu belirtti. Bu vakaların 200 binini çocuklar, 200 binini ise yetişkinlerin oluşturduğunu söyleyen Şenel, en sık ev kazalarına bağlı sıcak su yanıklarının görüldüğünü ifade etti. Elektrik yanıklarının ise ikinci sırayı aldığını vurgulayan Şenel, bazı yanık vakalarında ise daha ciddi durumlarla karşılaşılabildiğini kaydetti.

Türkiye’nin yanık konusunda çevre ülkelere hizmet verdiğine de değinen Şenel, özellikle Suriye’den gelen çok sayıda yanık vakasının devlet tarafından ücretsiz bir şekilde tedavi edildiğini belirtti.

‘Yanık Alanına Bir Şey Sürmeye Çalışmayın!’

Dünyada yaşanan yanık kaynaklı ölümlerde yanığın önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Şenel, doğru müdahale ve tedavi olmazsa bu tür vakaların ölümle sonuçlanabileceğini aktardı. Yanıkların ciddi ve hayati riskler taşıdığını belirten Şenel, doğru müdahalenin hayati önem taşıdığını söyledi. Yanık sonrası ilk olarak yanık alanındaki giysilerin çıkarılması gerektiğini, sıcak temas süresinin azaltılması gerektiğini belirten Şenel, eğer küçük bir vücut bölgesi yanmışsa çeşme suyu altında 15-20 dakika tutulması gerektiğini söyledi. Yanığın üzerine hiçbir şey sürülmemesi gerektiğinin altını çizen Şenel, steril olmayan malzemelerin enfeksiyon riskini artırabileceğini ve kalıcı izlere neden olabileceğini belirtti.

Çocuklarda yanık vakalarında ölüm riskinin küçük yaşlarda arttığını belirten Şenel, iz kalma riskinin de önemli bir durum olduğunu vurguladı. Bu izlerin fiziksel, ruhsal ve psikolojik olarak uzun vadeli etkileri olabileceğini belirten Şenel, özellikle yüz ve el bölgelerindeki izlerin çocukları ve ailelerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Şenel, Türkiye’de son 20 yılda yanık ameliyatlarıyla ilgili geniş bir ekip oluşturulduğunu belirterek, 74 ünitede yanıkla ilgili tüm ameliyat sonrası fizyoterapi hizmetlerinin sağlandığını sözlerine ekledi.

(ANADOLU AJANSI)