Bu sahte hesaplar, gerçek kullanıcıları yanıltmayı amaçlarken, Meta’nın bu adımı, sosyal medyanın güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığını gösteriyor. Bu gelişme, kullanıcıların kişisel bilgilerinin korunması ve sahte haberlerin yayılmasının önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Meta’nın bu tür dolandırıcılıklara karşı aldığı önlemler, platformun güvenilirliğini artırırken, kullanıcıların da bilinçlenmesine katkıda bulunuyor.
Meta, ABD askeri aileleri ve savaş karşıtı aktivistler gibi davranarak oluşturulmuş sahte hesap ağını ortadan kaldırdı. Facebook ve Instagram’da yer alan bu sahte hesaplar, şirketin güvenlik araştırmacılarına göre, Çin’den kaynaklanıyor ve ABD kitlelerini hedef alıyordu.
Meta’nın koordine olmayan sahte davranışlar üzerine hazırladığı en son raporda bu tür hesapların detayları paylaşıldı. Göreceli olarak küçük bir grup olan bu sahte hesaplar, 33 Facebook hesabı, dört Instagram profili, altı sayfa ve altı grup içeriyordu. Hesaplar, ABD uçak gemileri ve diğer “askeri temalar” hakkında gönderiler paylaşırken, “ABD’nin Tayvan, İsrail politikalarına ve Ukrayna’ya desteğine yönelik eleştiriler” de içeriyordu.
Grup aynı zamanda YouTube ve Medium’da da hesaplar işletiyor ve “Amerikalılar tarafından yazıldığı iddia edilen, ABD’nin Tayvan’a desteğini eleştiren” bir çevrimiçi dilekçeyi paylaşıyordu. Şirketin araştırmacıları, sahte hesapların Çin’de oluşturulduğunu belirtse de, çabayı belirli bir varlık veya gruba atfetmedi. Gazetecilere yapılan bir telefon görüşmesinde, Meta’nın küresel tehdit istihbaratı lideri Ben Nimmo, son bir yılda Çin merkezli etki operasyonlarında bir artış olduğunu söyledi.
Meta, ABD askeri aileleri gibi davranan Çinli Facebook hesaplarını kaldırdı
Nimmo, “Tehdit manzarasındaki en büyük değişiklik, Çin etki operasyonlarının ortaya çıkışı oldu,” dedi. 2017’den bu yana Çin’den kaynaklanan 10 CIB ağını kaldırdıklarını, ancak bu kaldırılanların altısının son bir yıl içinde gerçekleştiğini belirtti. Geçen yaz, Meta platformda Çin propagandası mesajlarını yaymaya çalışan binlerce sahte hesaptan oluşan özellikle büyük bir ağı keşfetti ve kaldırdı.
Her iki durumda da, sahte hesaplar mesajlarını yayma konusunda başarısız oldu. Meta’ya göre, son ağ sadece yaklaşık 3.000 Facebook hesabına ulaşabildi ve keşfedildiklerinde iki Instagram sayfasının hiç takipçisi yoktu.
Yine de, Meta’nın araştırmacıları, bu tür girişimlerin 2024 seçimleri öncesinde muhtemelen devam edeceğini ve büyük kitlelere sahip kişilerin doğrulanmamış bilgileri yeniden paylaşmaya dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Rapor, “Tehdit araştırmamız, tarihsel olarak CIB ağlarının gerçek topluluklara ulaşmasının ana yolunun, gerçek insanları – politikacıları, gazetecileri veya etkileyicileri – kendi kitlelerine ulaşmaları için kullanabilmeleri olduğunu gösteriyor,” diyor. “Saygın görüş sahipleri, özellikle büyük seçimler öncesinde, doğrulanmamış kaynaklardan gelen bilgileri kabullenmeden önce dikkatli olmalıdır.”