Beslenme uzmanının belirttiği gibi, duygusal sorunlar, yediğimiz yemeğin miktarı ve yemeğin türü nedeniyle yemek yedikten sonra kendimizi aç hissederiz .
Yanlış beslenme şekli nedeniyle vücut “isyan edebilir” ve daha fazla yiyeceğe ihtiyaç gösterebilir.
Bu sorun nasıl çözülür?
Öncelikle yemek yerken bunu bilinçli yapmaya çalışmak yani o anda neyi, ne kadar tükettiğinizi anlamak önemli. Uzmanlar, aceleyle yemek yediğimizde veya öğünleri diğer aktivitelerle birleştirdiğimizde, ne kadar yediğimizin farkına varmamamızın doğal olduğunu söylüyor.
Protein tüketimi neden önemlidir?
Protein eksikliğiniz varsa açlık daha uzun sürer. Bu nedenle uzmanlara göre lif açısından zengin sebze ve meyvelerin bol miktarda tüketilmesi son derece önemli. Ayrıca yumurta, balık, fasulye vb. yiyeceklerde bulunan kaliteli proteinleri de tüketmelisiniz.
Stresten yemek
Stres kortizol üretimini artırır ve bu da ek açlık hissine neden olur.
Uyku eksikliği de aç olmanızın nedenlerinden biri olabilir. Kaliteli uyku, artan gıda alımını etkilediği için genellikle “açlık hormonu” olarak adlandırılan ghrelin de dahil olmak üzere hormonların düzenlenmesi için önemlidir.
Her gece en az altı saat uyumalı ve yatmadan önce daha az elektronik cihaz kullanmalısınız.
Su açlığı nasıl kontrol eder?
Vücutta yeterli su olmadığında beyin karışır ve susuzluğunu gidermek için bir şeyler yemesi gerektiğini düşünür. Günde bir buçuk ila iki litre arası su içmeyi unutmayın.
Ayrıca menünün günlük olarak dengelenmesi ve farklı özellik ve besin değerlerine sahip ürünleri içermesi gerekir. Yeterli protein almazsanız daha uzun süre aç hissedersiniz.
Günlük menümüzün yarısı lif bakımından zengin, kalorisi düşük sebze ve meyvelerden oluşmalıdır.